Selecteer samenvallende objecten

Sneltoets

Selectie

Basisgereedschappen

X

Wanneer de randen of punten van meerdere objecten zich op dezelfde plaats bevinden in een tekening, kan je met het gereedschap Selectie niet altijd het gewenste object selecteren, bijvoorbeeld als één van de zijden van het object samenvalt met een zijde van een ander object. Om aan te geven dat er zich op de cursorpositie meerdere objecten bevinden, verschijnt er een asterisk (*) langs de selectiepijl (zie de afbeelding hieronder voor de verschillende soorten selectiepijlen).

Je kan één of meer samenvallende objecten selecteren met behulp van de J-toets of via het commando Selecteer Samenvallende Objecten in het contextmenu. Gebruik deze functie in combinatie met de X-rayselectiemethode wanneer de samenvallende objecten verborgen zijn achter een gerenderd oppervlak (zie X-rayselectie).

Om een of meer samenvallende objecten te selecteren:

Activeer het gereedschap en de methode.

Zodra de cursor met een asterisk aangeeft dat er zich meerdere objecten op de positie bevinden, druk je op de J-toets van het toetsenbord en houd je deze toets ingedrukt terwijl je op die positie klikt. Of: klik met de rechtermuisknop en selecteer het commando Selecteer samenvallende objecten in het contextmenu.

Tip: je kan hiervoor een sneltoets kiezen in het dialoogvenster ‘Bewerk de actieve werkomgeving’ (zie Speciale sneltoetsen bewerken).

Het dialoogvenster ‘Selecteer’ wordt geopend. Hier vindt je een lijst van alle objecten die zich op de cursorpositie bevinden. De objecten staan gerangschikt van boven naar beneden.

Klik op één of meer objecten uit de lijst. Deze zullen in de tekening oplichten.

OF: Dubbelklik op één object uit de lijst om dit object in de tekening te selecteren.

Vectorworks houdt rekening met de selectiestatus van een object om te bepalen welk van de samenvallende objecten versleept wordt. Een geselecteerd object wordt verkozen boven een niet-geselecteerd object. Wanneer alle objecten eenzelfde selectiestatus hebben, wordt het laatst toegevoegde object gekozen.

Selectie- en voorselectie-indicatoren

Objecten selecteren

Het Selectiegereedschap

X-rayselectie